Infected Rain, Lacuna Coil in Eluveitie v Kinu Šiška

Tokratni četrtek me pot ni, kot ponavadi, zanesla v Orto bar. Tokratni četrtek tudi ni bil posvečen slovenski underground sceni, vendar so v Kinu Šiška nastopile tri vrhunske skupine, katerih skupna lastnost so ženske vokalistke. Infected Rain

Prvi so se predstavili Infected Rain. Na odru, ki je bil poln opreme drugih skupin, se je peterica mogla skoraj da ne stiskati. Vseeno je vsak član te zasedbe pokazal toliko energije med koncertom, ki je kasneje ni pokazala nobena njihova naslednica. Infected rain so extreme metal/metalcore zasedba iz Moldavije, natančno iz mesta Chrisinau. Aktivni so že dobrih deset let, v tem času jim je uspelo nastopiti na velikem številu festivalov in klubskih odrskih deskah ter podpisati pogodbo s znano založbo Napalm records. V trenutni postavi so Seriy in Vidick na kitarah, Eugene za bobni, Vova na bas kitari, ter čudovita in nepozabna Lena na vokalu.

Lacuna Coil

Naslednji so bili na vrsti Lacuna Coil, italijanski kvintet z dvema vokalistoma; Andreom Ferro ter Cristino Scabbia. Ostali člani zasedbe, Marco Coti Bellati (bass, klaviature), Didi Cavalotti (kitara) ter Richard Meiz (bobni) so na oder prišli z zanimivo poslikavo na obrazu, kar je značilno za to skupino in hkrati naredi še večji kontrast med vokalistoma; kot da bi želeli, da ostane pozornost gledalcev izključno pri Andrei in Cristini. Bend, ki je bil ustanovljen leta 1994 igra mešanico gothic, alternative in trash metala. Od takrat so posneli že devet albumov ter osvojili kar nekaj nagrad, med drugimi lani, za najboljši live act sodeč po reviji Metal Hammer.

Eluveitie

Headlinerji tokratnega koncerta so bili Eluveitie. Švicarski folk metalci, kateri so od izdaje njihovega hit albuma Slania songs naredili kar velik skok. Kot je večini znano so švicarski folk mogotci v zadnjih letih naredili kar nekaj sprememb v svoji postavi. Dobesedno polovica zasedbe se je odločila, da bo zapustila skupino. Člani, ki so ostali, so v svoje vrste vpoklicali nove sile in rezultat je več kot uro in pol dolg koncert, ki so ga predstavili tudi v četrtek. Zame je bil to prvi njihov koncert v novi zasedbi (ne štejem festivalov).

Opaziti je bilo, da je bilo v ta show vloženega veliko truda in tudi denarja. Ozvočenje, luči in koreografija… izvedba je bila skoraj popolna. Kot se spodobi za headlinerje tudi bobnarskega sola ni manjkalo. Eluveitie so na začetku igrali novejše skladbe, proti koncu pa so se, na veliko veselje starejših poslušalcev, lotili tudi pesmi iz starejših albumov. Seveda koncert švicarskih folk metalcev ne bi bil popoln, če ne bi zaigrali njihov skoraj večni hit Inis Mona, v katere zadnjem refrenu je vokalist Chrigel besedno zvezo Inis Mona spremenil v Ljubljana. To in večkratno zahvaljevanje občinstvu je pustilo dober pečat.

Vendar so od vseh glasbenih skupin, katere so nastopale na odru, Eluveitie pokazali najmanj energije in zanimanja. Poleg frontmana in nove pevke/harfistke so člani tega keltskega cirkusa izgledali karseda zdolgočaseni in naveličani. Mogoče je to zaradi dolgotrajne turneje in je vse kar potrebujejo fantje in punce dober odmor, da lahko še naprej nadaljujejo in prinašajo srečo in zadovoljstvo oboževalcem tega žanra po Evropi in svetu.

Tekst: Kristjan Hacin

Foto: Marko Alpner