Večer kontrastov zvrsti metala v Tvornici Kulture

Klub študentov elektronike v Zagrebu (KSET) se je v koncu leta odločil za veliki met in na koncert pripeljal vzpenjajočo jent metal senzacijo Jinjer. Ker so karte za prvo lokacijo pošle bliskovito, so takoj ugotovili, da bodo z odlično izbiro nastopajočih 20. decembra zlahka napolnili tudi dvorano Tvornice Kulture v Zagrebu.

Da koncert odlične ukrajinske zasedbe dodatno začinijo so na ogrevanje pripeljali tri izredno zanimive zasedbe: Space of Variations, Khroma in The Agonist. Preverjeno odlična koncertna dvorana Tvornice Kulture je bila seveda popolnoma jasna odločitev za perfekten metal večer, ki ga vsekakor nismo želeli zamuditi.

Space of Variations

Prvi termin ogrevanja je ob 20.00 prevzela ukrajinska metalcore zasedba Space of Variations. Četverec Dima Kozhuhar (vokal), Alex Zatserkovny (kitare/vokal), Anton Kasatkin (bas) in Tima Kasatkin (bobni) so izredno energično predstavili svoj lani izdani prvenec z naslovom Mind Darknet. Dokaj “klasična” metalcore drža benda, ki je z delovanjem pričel leta 2015 ne predstavlja izstopajočih idejnih presežkov, ki bi šli izven okvirov metalcore zvrsti. Klub temu pa več kot zadovoljiv uvod v večer. Zamerimo le nekoliko preveč že vnaprej posnetih kitarskih linij. Očitno se bo na to v moderni dobri počasi potrebno navaditi

Khroma

Ogrevalno štafeto je ob 20.45 uri prevzela finska elektro-groove metal zasedba Khroma. Kot njihovi predhodniki nam niso bili poznani, niti nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo. V Zagreb so prišli obroženi z albumoma Collapse (2014) in Stasis (2016). Khroma predstavljajo dokaj zanimiv koncept glasbe podprte z elektroniko. Kot njihovim predhodnikom zamerimo precej monotono nepristnost, ki jo pokvarijo vnaprej posnete kitarske linije. Zasedba Antti Honka (bobni), Maarik Leppä (bas),  Mikko Merilinna (kitara/klaviature) in Riku Rinta-Seppälä (vokal/programiranje), kljub vsemu ni preveč razočarala ravno na račun svojega inovativnega pristopa.

The Agonist

Z naslednjo skupino pa se je zvrst že nekoliko približala glavnim zvezdam večera. Kanadski melodični death metalci The Agonist niso neznanka. Z zavidljivo kilometrino, ki svoje korenine poganja v leto 2004 so prišli v Zagreb predstaviti svoj sveži produkt z naslovom Orphans. Zasedba Vicky Psarakis (vokal), Danny Marino (kitara), Chris Kells (bas), Simon McKay (bobni), Pascal “Paco” Jobin (kitara) je delovala precej bolj prepričljivo od njihovih predhodnikov. Prodoren vokal Vicky se odlično sovpada z melodično spremljavo. Zagotovo prepričljiva in dobro premišljena izbira predskupina, ki se je Jinjer pridružila na njihovi turneji. Še vedno nam je na misel prišel njihov razhod z prejšnjo pevko Alisso White-Gluz (Arch Enemy), ki je zasedbo na dokaj grd način zapustila leta 2014. Smo pa mnenja, da je Vicky več kot dobrodošla zamenjava. Energičen in prepričljiv nastop je bil “kriv”, da se je ob njihovem nastopu dvorana Tvornice Kulture zapolnila do svoje končne stopnje. Publika jih je lepo sprejela, grajati praktično nimamo ničesar in tako so bili pika na i ogrevanju v zvezde večera.

Jinjer

Ob 22.40 uri je bil čas za jent metal. Po odštevanju na elektronskih panelih s katerimi so Jinjer začili svoj scenski performans na trenutni turneji so na oder stopili Tatiana Shmailyuk (vokal), Roman Ibramkhalilov (kitara), Eugene Abdukhanov (bas) in Vladislav Ulasevish (drums) in energija se je v dvorani v trenutku z uvodno skladbo ‘Teacher Teacher’ dvignila do maksimuma. Jinjer na trenutni turneji predstavljajo svoj četrti studijski album z naslovom Macro, ki je bil takoj ob izidu izredno dobro sprejet tako pri oboževalcih kot pri kritikih. V užitek nam je spremljati, kako ukrajinska zasedba z markantno in karizmatično pevko Tatiano na čelu izredno napreduje iz leta v leto.

Sama uigranost zasedbe je na vrhunskem nivoju. Zvoki, ki jih z bobni proizvaja Vladislav gromozansko in vpeljano delujejo. Kar zadeva Romana, je gledanje nanj v njegovi mirnosti zelo varljivo v primerjavi s riffi, ki izhajajo iz njegove ‘custom’ kitare OD. Bas linije Eugena so naravnost hipnotične.  Če bi ga gledali, kako igra s svojimi zapletenimi tehnikami, bi si mislili, da se je rodil z basom v roki, a resnica je, da igra le nekaj več kot desetletje. Dobro poznani vokalni razpon Tatiane pa ne popušča. Njen čist vokal je očarljiv in nalezljiv, njeni “growli” vzbujajo strah in zmrzujejo kosti. S tem korak po korak postopajo proti največjim v svoji podzvrsti metala.

Publika jim praktično je z roke, zato ni bilo dvomiti v izredno dinamiko v sredini publike. Priča smo bili circle pitu, mosh pitu in za finale tudi wall of death. V rednem delu so nam postregli z trinajstimi skladbami, povečini s svojega novega produkta, kateremu je namenjena ta uspešna turneja. Za zaključek večera so se na oder vrnili s skladbo ‘Pisces’ za katero mirno trdimo, da je trenutno njihov največji hit. Predvsem na račun videospota na njihovem YouTube kanalu, ki jih predstavlja v njihovi veličini. Ne najdemo niti ene kritike na njihov nastop in veselimo se že nastopa na festivalu MetalDays naslednje leto, kjer jim bo zagotovo pripadala kasnejša ura kot na ediciji leta 2018.

Odličen metal večer, ki ga ni bilo za zamuditi je bil tako končan. Vsekakor vredno dve urne vožnje iz slovenske prestolnice. Sama organizacija dogodka je brez kritike. Za spremembo od pogoste navade v naših klubih organizator ni pretiraval s številom kart, ki so jih dali v prodajo. Posebne kritike ne najdemo niti za ozvočenje. Vse se je bolj ali manj poklopilo. Tak večer bi si recimo želeli videti tudi v Kinu Šiška in prepričani smo, da tudi tam ne bilo težav z razprodajo koncerta. Vse pohvale gredo tako organizatorjem kot nastopajočim. Jinjer do naslednjič!

Set lista:
 1. Teacher, Teacher
 2. Sit Stay Roll Over
 3. Ape
 4. Judgment (&Punishment)
 5. I Speak Astronomy
 6. Dreadful Moments
 7. Who´s Gonna Be The One
 8. Retrospection
 9. Perennial
 10. On The Top
 11. Pit of Consciousness
 12. Just Another
 13. Words Of Wisdom

  ———

 14. Pisces

Foto, tekst, video: Klemen Udovč