Kako postaviti formulo in po osmih inovativnih in uspešnih albumih narediti še večji presežek? Prepričani smo, da se je produkcijska ekipa skupaj s srcem zasedbe Foo Fighters, Daveom Grohlom, spopadla tudi s tem vprašanjem.

Oboževalci so bili zelo zadovoljni že z zadnjima albuma “Wasting light” (2011) in “Sonic highways” (2014). Do nedavnega so se oboževalci omenjene skupine spraševali, kaj sploh še pričakovati. Oziroma boljše vprašanje; s čim nas Foo Fighters, na čelu z karizmatičnim vodjo, še lahko presenetijo?

Album “Wasting light” je bil splošno znan kot nekakšna zmes novejših ritmov s kančkom nostalgije. Ta album je bil namreč v celoti posnet analogno. Kakšen je bil rezultat te produkcije, smo omenili že zgoraj. To so bile odlične kritike in Foo Fightes kot smo jih že navajeni. Ravnovesje surovega in zabavnega.

Kaj torej reči o novem albumu “Concrete and gold”?

Foo Fighters

Zvesti privrženci zasedbe so bili v veselem pričakovanju novega “otroka”, bivšega bobnarja legendarne grunge zasedbe Nirvana, ampak se nekako ne moremo znebiti občutka, da pravega doživetja ob novem »otroku« oziroma plošči ni bilo. Napovedni single “Sky is a neighborhood” nas je bolj kot ne pustil ravnodušne in mešanih občutkov. Od Foo Fighters se pričakuje, da bomo brez večjega kompliciranja v predvajalnik vstavili ploščo in se povezali s glasbo na plošči. Pričakuje se sproščujoči rock, ampak te sprostitve oziroma želenega občutka ob poslušanje plošče tokrat nismo prejeli.

Da ne bo pomote … album “Concrete and gold” je slušljiv. Vse je vsekakor stvar okusa, ampak ne gre pa za album, ki ne bi smel manjkati na polici. Seveda, če ste strastni poslušalci zasedbe, potem slednje ne velja. Nekako se ne moremo znebiti občutka, da prave standardne ideje ob kreiranju albuma ni bilo, ali pa se z njo enostavno ne moremo poistovetiti. Izredno zanimiva, hkrati pa težko rečemo, da tudi posrečena, je tudi gostujoča udeležba. Gostov namreč na albumu ne manjka. Alison Mosshart (The Kills) se pojavi v skladbama “Sky is the neighborhod” in “La Dee Da”. Shawn Stockman (Boyz II Men) harmonizira v skladbi “Concrete and gold”. Legendarni Paul McCartney se javi in odigra bobne na skladbi “Sunday rain”. V vsej tem se pojavi tudi … Justin Timberlake! Ja, res je. Razloga ne moremo najti. Dopuščamo prosto pot kreativnosti, ki pa se žal pri zadnji plošči, sicer fantastične zasedbe Foo Fighters, ni izkazala za najboljšo.

Pričakovali smo veliko, dobili pa malo manj. Slušljivo, hkrati pa dokaj preprosto pozabljivo. Dave in zasedba … ponudite nam, kaj podobnega z izredno kreativnim, a hkrati zabavnim pristopom,  kot je bil odlični album “Wasting light”. Mešanica betona in zlata? Na žalost malenkost preveč zlata in premalo pravega trdega betona.

OCENA: 7/10

O albumu

Produkcija: Greg Kurstin

Založba: RCA Records

Datum izdaje: 15. september 2017

Skladbe:

1. “T-Shirt”

2. “Run”

3. “Make It Right”

4. “The Sky Is a Neighborhood”

5. “La Dee Da”

6. “Dirty Water”

7. “Arrows”

8. “Happy Ever After (Zero Hour)”

9. “Sunday Rain”

10. “The Line”

11. “Concrete and Gold”

Glasbeniki:

Foo FightersDave Grohl – vokal, kitara / Chris Shiflett – kitara, spremljevalni vokali / Pat Smear – kitara / Nate Mendel – bas kitara / Taylor Hawkins – bobni, spremljevalni vokali,vokali na skladbi “Sunday Rain” / Rami Jaffee – klaviature

Gostje: Justin Timberlake – spremljevalni vokali na skladbi “Make It Right” / Shawn Stockman – vokali na skladbi “Concrete and Gold” / Inara George – vokali na skladbi “Dirty Water” / Alison Mosshart – vokali na skladbah “La Dee Da” in “The Sky Is a Neighborhood” / Dave Koz – saksofon na skladbi “La Dee Da” / Paul McCartney – bobni na skladbi “Sunday Rain” / Taylor Greenwood – spremljevalni vokali na skladbi “T-Shirt” / Greg Sierpowski – Optigan na skladbi “Happy Ever After” / Kinga Bacik – čelo na skladbi “The Sky Is a Neighborhood” / Thomas Lea – viola na skladbi “The Sky Is a Neighborhood” / Ginny Luke – violina na skladbi “The Sky Is a Neighborhood” / Jessy Greene – violina na skladbah “Happy Ever After (Zero Hour)” in “The Line”, čelo na skladbi “Concrete and Gold” / Greg Kurstin – synth bas in vibrafon na skladbi “The Line”

Prvi singel s plošče: Sky is a neighborhood

Kje kupiti album?

Amazon / iTunes / Spotify / Google play / Foo Fighters shop

Fotografije: Spletna stran izvajalca