Robert Plant • Carry Fire (2017)

Robert Plant Carry Fire

35 let je minilo od prvega samostojnega albuma enega najbolj znanih vokalov v zgodovini rock glasbe. Robert Plant je samostojno pot začel kmalu po razpadu legendarne zasedbe Led Zeppelin. Znano je tudi dejstvo, da je bilo že od prvega samostojnega albuma z naslovom ´Pictures At Eleven´ težko oz. bolje rečeno nemogoče iskati vzporednice v stilu glasbe, katero je Robert Plant ustvarjal skupaj z legendarno zasedbo.

Robert Plant

To dejstvo drži tudi pri novem, enajstem albumu z naslovom ´Carry Fire´. Robert Plant si je v svojih enajstih albumih vzel pravico kreativne različnosti, aktualni album pa je slogovno dokaj blizu albumu z naslovom ´Lullaby And… The Ceaseless Roar´ katerega je izdal v letu 2014. Verjetno temu botruje ponovno sodelovanje s spremljevalno zasedbo The Sensational  Space Shifters. Njihov raznolik instrumentalni prispevek je tudi v najnovejšem albumu vreden poslušanja.

Bolj opazen pa je vsekakor Plantov vokal. Logično je, da z leti ne doseže več vokalnega razpona svoje mladosti, ampak se z albuma v album prilagaja in pri zadnjem ostane v nekakšni coni udobja. Tega vsekakor ne jemljemo slabo. Njegov glas se je prijetno postaral in vse skupaj bi lahko primerjali z staranjem vrhunskih vin. Kljub staranju pridobi na svojevrstni prepoznavnosti in vrhunski kvaliteti. Skladbe na zadnjem albumu so odlično prilagojene njegovemu trenutnemu vokalnemu razponu.

Album je v enajstih skladbah pretežno baladno usmerjen, pa vendar se v staremu mačku pojavi še nekaj pridiha starega blues/rocka. To se zazna v precej izstopajoči skladbi ´Carving Up The World Again… A Wall And Not A Fence´, še bolj pa v skladbi ´Bones Of Saints´. Večina skladb na albumu je avtorskih. Edina izjema je le ´Bluebirds Over The Mountain´, katero je v originalu izvajal rockabilly heroj Ersel Hickey. To je tudi edina skladba, v kateri Plant združi glas skupaj s ameriško pevko Chrissy Hynde.

Plant se tako kot v prejšnjem albumu pojavi tudi kot producent. ´Carry Fire´ je bil posnet v šestih različnih studijih, izdan pa pod okriljem založbe Nonesuch, ki deluje pod okriljem Warner Bros.

Povzetek

Album z lahkoto označimo za enega najkvalitetnejših izdelkov letošnjega leta. Ostane v ušesih in je priporočljiva izbira za v zbirko. Na nek zanimiv način vas preprosto odpelje v misli in občutke Roberta Planta v letu 2017. Kdor bo iskal rezkavi in prodorni glas Roberta Planta iz skladb zasedbe Led Zeppelin, naj se albuma izogiba. Iskati podobnosti bi bila namreč popolna neumnost. Pogosto smo pri glasbenikih v zrelih letih deležni razočaranja, kajti ne morejo se sprijazniti s staranjem in se ne znajo spretno prilagoditi svojim sposobnostim. V primeru Roberta Planta pa zagotovo lahko rečemo, da je s svojo cono udobja v vokalnem razponu vse skupaj le še oplemenitil in zapakiral v odličen album. In v skupku vsega dobimo ravno to. Kar lahko pričakujemo od Roberta Planta v letu 2017 to od njega tudi dobimo.

Priporočamo!

OCENA: 8.5/10

O ALBUMU:

Producent: Robert Plant

Založba: Nonesuch

Datum izdaje: 13. oktober 2017

Skladbe:

1. “The May Queen”

2. “New World…”

3. “Season’s Song”

4. “Dance with You Tonight”

5. “Carving up the World Again… A Wall and Not a Fence”

6. “A Way with Words”

7. “Carry Fire”

8. “Bones of Saints”

9. “Keep It Hid”

10. “Bluebirds over the Mountain”

11. “Heaven Sent”

Glasbeniki:

Robert Plant 
The Sensational Space Shifters (spremljevalna zasedba):
Justin Adams
Liam “Skin” Tyson
John Baggott
Billy Fuller
Dave Smith
Seth Lakeman
Redi Hasa

Chrissy Hynde (vokal na skladbi ´Bluebirds Over The Mountain´)

Kje kupiti album:

Amazon / iTunes / Spotify / Google play