Koncert največjih uspešnic panonskega mornarja

Mož zavidljivih talentov, g. Đorđe Balaševć, ima za seboj več kot 40 let glasbenega ustvarjanja. Kot kantavtor je svojo diskografijo oplemenitil z dvanajstimi studijskimi albumi, dva pa je v začetkih svoje glasbene kariere izdal v zasedbi Rani Mraz. Kljub temu, da je od zadnjega albuma pevca srbskih korenin že kar 14 let, še vedno njegovi koncerti polnijo dvorane po državah bivše juge.

Svojo glasbeno kariero je Balašević gradil na elementih rocka, šansona, bluesa in folk glasbe, katere je dopolnil s svojimi ljubezenskimi, družbenimi in na momente tudi političnimi besedili. Tako se je več kot uspešno vsidral v srca široke množice ljudi. 25. maja 2018 se je s koncertom lotil tudi ljubljanskih Stožic. Balašević ne nastopa pogosto. Tako velika udeležba ljubiteljev 65 letnega glasbenika na koncertu ni bila dvomljiva. Koncert je začel pol ure po napovedani uri, ko so na oder stopili prvi člani celotne 15 članske spremljevalne zasedbe. Po uvodnih taktih je oder zavzel tudi sam “panonski mornar” in z navdušenim pozdravom publike začel s preigravanjem uspešnic njegove kariere. Vsako odigrano skladbo je publika spremljala z novim valom navdušenja, Balašević, pa je kot vedno znal z svojim edinstveni šarmom privabiti solze in radost. Skrbno izbrana vrhunska 15 članska spremljevalna zasedba je dopolnila celotni spekter, ki ga glasbenik skrbno teatralno predstavi skozi koncert in hkrati dovoljuje, da se vsak izmed glasbenikov dokaže še v solažah. Presenetila je tudi simpatična a dovršena scenografija in kvaliteten zvok, kar je v dvorani Stožic bolj redkost kot pravilo.

Koncerti Balaševića se že znano razpotegnjeno dolga zgodba. K dolžini koncerta vsekakor pripomorejo dolgi, a hkrati domišljeni in hudomušni govori med skladbami v katerih skozi zgodbe svojega življenja napove novo skladbo. Njegovo življenjsko zgodbo si lahko po novem lahko preberemo tudi v avtobiografiji z naslovom “Koledar mojega otroštva”, katero je predstavil na tiskovni konferenci v Ljubljani. Knjiga je bila v kombinaciji s vrhunsko izpeljanim koncertom v Ljubljani obvezno gradivo za vsakega ljubitelja svojevrstnega kantavtorja.

Kljub temu, da je v enem izmed govorov med skladbami poudaril, da so ljubljanske Križanke njegovo najljubše koncertno prizorišče, je s koncertom publiki ponudil to po kar je prišla. Ure kvalitetne glasbe podkrepljene z globokimi besedili, s katerimi je zaigral na prave strune čustev oboževalcev.

Đorđe Balašević… še na mnoga leta!