Uvertura v festival MetalDays 2019

Poletje je čas za dopust. Dejstvo. Za vse, ki jim dopust pomeni glasba trdih ritmov in prelepa narava tolminskega okolja, pa je tu festival MetalDays. Festival, ki že leta na istem mestu združuje istomisleče, pozitivno naravnane ljudi s posluhom za metal glasbo v vseh možnih podzvrsteh.

V drugem predvečeru se je na najmanjšem odru, imenovanem New Forces stage predstavilo sedem skupin. Že popoldne se je zbralo nadpovprečno število poslušalcev. Pozitivno presenečenje!

Coexistence

Večer je otvorila toskanska progressive death metal zasedba Coexistence. Nadebudni progresivci, ki so svoje korenine poganjali na temeljih uveljavljenih in poznanih tehničnih strokovnjakov kot so Obscura, Beyond Creation, Pestilence, Voivod in podobnih, so posrkbeli za prijetno odprtje drugega »predfestivalskega« dneva. Tehnično so zelo lepo vpeljani, pogrešali pa smo nekoliko bolj sproščeno igranje. Fantje vsekakor niso slabi, le posebnega efekta njihovih osemstrunskih kitar in šeststrunskega basa nismo zaznali.

Tekst: Klemen Udovč

Klynt

Sledili so avstrijski power metalci Klynt, ki so očitno na letošnjo edicijo festivala MetalDays pripeljali celo gardo privržencev. Junija letos so izdali EP z naslovom »This is Revenge«, katerega so, jasno, predstavili tudi razgreti publiki na tolmiskem koncu. Kakih posebnih virtuoznosti nismo zaznali. Kljub temu pa zelo poslušljiv material, ki se mu ob ustrezni produkciji obetajo lepi časi. Majhen minus gre le kitaristu Flaviusu, čigar prsti so na trenutke prehitevali želeno tehniko, kar je bilo več kot očitno zaznati.

Tekst: Klemen Udovč

Hellavista

Po Klynt je nastopil čas za eno najboljših presenečenj tega dne. Svoje minute so na odru dobili avstrijci Hellavista in z dodelanim nastopom in odrsko dinamiko postregli publiki porcijo kvalitetnega groove trash metala. Fantom lahko brez dileme napovemo lepo prihodnost. Lani so izdali svoj prvenec z naslovom Robolution, ki ga je bila deležna tudi navdušena publika na New Forces odru. Čeprav zasedba deluje šele od leta 2015, smo lahko uživali v izredno dovršenem igranju, ki ga je podkrepil izredno dinamični vokalist. Kar lahko rečemo je le: Palec gor, fantje!

Tekst: Klemen Udovč

Teleport

Ker black metal nikakor ne sme manjkati, je bil čas, da se predstavi slovenska zasedba Teleport. Ljubljanski četverec v sestavi Lovra Babiča (bas), Matije Dolinarja, Dariana Kocmurja (bobni) in J.B.-ja (vokal) se lahko pohvalijo z devetletnim pedigrejem temačnih ritmov metalske biblije, zaidejo pa tudi v smeri progresive in death metala. Krivično bi bilo, če bi se pritoževali nad samo izvedbo, saj so fantje odlično uigrani. Mogoče pogrešamo nekoliko bolj prepričljivo odrsko dinamiko, ne glede na to kako zvrst preigravajo.

Tekst: Klemen Udovč

Molybaron

Molybaron so nam padli v oči predvsem zaradi svojega nenehnega promoviranja na spletnih omrežjih festivala. Francosko – irska naveza je preigravala progressive metal. Newforces oder so na drugi koncertni dan legitimno spremenili v enega od konkretnih prizorišč.

Tekst: Simon Pelko

Eternal Delyria

Sledili so ji Eternal Delyria iz Švice. Nam preprost, vendar hkrati zanimiv bend, preigrava melodični death metal. Definitivno bi jih lahko kako leto umestili v zavetje krošenj in ambienta drugega odra festivala. Ne bi nas čudilo, če bi zaenkrat še neodvisen bend prišel pod okrilje založb Season of Mist ali pa celo Napalm Records.

Tekst: Simon Pelko

Signs Of Algorithm

Večer so zaključili Signs Of Algorithm. Metalcore metalci mlajše generaciji so dali tisto piko na i dogajanju na tretjem odru drugega dne festivala. Energijo je bilo moč čutiti z vsemi organi. Po našem mnenju smo vsi več kot pripravljeni na prvi glavni festivalski večer!

Tekst: Simon Pelko