Foto: Klemen Udovč

Začetni pogon festivala MetalDays z glavnimi zvezdami Arch Enemy, Neurosis in Necrophobic

Metaldays je po dveh dnevih sproščene uverture na odru novih sil udaril na polno. Glede na seznam nastopajočih je bil pred nami en najbolj zanimiv dni festivala.

Distruzione

Otvoritev dneva je na New Forces odru naredila italijanska zasedba Distruzione. Glede na njihov glasbeni pedigre bi jih težko uvrstili med nove sile, saj njihovi začetki segajo v leto 1990. Drži pa, da so na MetalDays nastopili prvič. Zasedba skozi leta ves čas spreminja svojo postavo. Zadnji album, katerega so delno predstavili tudi publiki festivala, so izdali leta 2015 pri založbi Jolly Roger Records. Solidna death/thrash uvertura v začetek ponedeljkovega dne. Z lahkoto bi si zaslužili svojo minutažo na enem od večjih odrov festivala.

Tekst: Klemen Udovč

Fearancy

Na Boško Bursać odru se je koncertni dan začel s postavo Fearancy, ki prihaja iz sosednje Avstrije. Udarni četverec, ki se je sestavil leta 2015, preigrava melodično zmes death/thrash/groove metala in njihov nastop lahko pohvalimo. Fantje vedo kaj delajo in jim očitno oder ne predstavlja večjih težav. Na polici imajo zaenkrat samo svoj prvenec, izdan leta 2016, trenutno pa delajo na novem albumu. Na MetalDays festivalu smo jim sicer lahko prisluhnili že lani, njihova glasba je izredno nalezljiva in z lahkoto bendu napovedujemo lepo prihodnost.

Tekst: Klemen Udovč

Ten Ton Slug

Trije polže opevajoči Irci in en Slovak so se leta 2013 glasbeno povezali in si nadeli ime Ten Ton Slug. Sludge kvartet letos na Metaldays ne igra prvič, mesto na glavnem odru so si namreč prislužili z odličnim odzivom lansko leto, ko so se nam predstavili kot novinci na sceni. Do sedaj so si oder delili z imeni, kot so Black Label Society, Crowbar in drugimi. Kilometrina se jim močno pozna. Kljub hudi vročini so dali vse od sebe in razvneli številčno občinstvo.

Tekst: Neža Pečan

Moonskin

Na New Forces odru se je program nadaljeval s francosko zasedbo Moonskin. Petčlanski  bend, ki je v svoj nastop vnesel fantazijsko kostumografijo in teatralni obredni nastop, prednjači s svojo karizmatično pevko Deloro. Svoja besedila črpajo iz virov temne poezije in fantazije v 18. in 19. stoletju, svojo glasbo pa so usmerili v doom/heavy ritme. Žal kakih presežkov nismo zaznali, je pa pohvalno, da v celoten koncept mlada zasedba vnese toliko truda za odrsko prezenco.

Tekst: Klemen Udovč

Hexa Mera

Pričetek belgijske invazije so na Boško Bursać odru začeli melodični death metalci Hexa Mera. Peterec, zasidran v Bruslju, ima v svoji diskografiji dva studijska albuma, zadnjega z naslovom Enlightenment (2017) pa še vedno predstavljajo po festivalih. Fantastična predramitev v nadaljevanje popoldneva prednjači z odličnim vokalistom Yannickom Schmitom, katerega vokal odlično zapolnjujejo melodični riffi Jana Huygensa in Mathiasa Vergaelena. Brez težav bi jih v prihodnosti z veseljem gledali tudi na glavnem odru. Izredno nalezljive skladbe in močan vokal so pred oder pričakovano privabili precejšnje število belgijskih udeležencev festivala. Vse pohvale za odlično izbiro popoldanskega benda.

Tekst: Klemen Udovč

UnHuman Insurrection

Na peklensko vročem glavnem odru se je program nadaljeval z italijanskimi heavy metalci UnHuman Insurrection. Zasedba v postavi Giacomo Cordioli (vokal), Matteo Theo Milani (kitara), Marko Markwild Piva (kitara), Alberto Limoni (bobni), je leta 2016 zrasla iz pepela skupine Burn of Black. Svoj nastop še vedno bazirajo na prvencu z naslovom ‘Equilibrium‘. V svoj nastop, podkrepljen s trdimi rifi in melodičnim vokalom pevca Giacoma, so z maskami in odersko prezenco vnesli še kanček teatralnosti, ki pa po našem mnenju ne doseže pravega pomena. Poslušljivo, vendar pa se nam ni pretirano zasidralo v možgane.

Tekst: Klemen Udovč

Incursed

Na New Forces odru je bil ponovno čas za gledališko predstavo. Nastopili so Španci, ki slišijo na ime Incursed. V svoji glasbi združujejo folk in pegan metal, ki ga podkrepijo s solidnimi vokali vseh članov. Svoj nastop podkrepijo še s svoji tematiki primernimi oblačili in vse skupaj zapakirajo v primerno svojevrstno zmes. Najlažje bi jih mogoče primerjali z Ukrajinci Eldertale oz. Kanadčani Nordheim. V svojih 12. letih obstoja so izdali tri studijske albume, kar je solidna številka. Mogoče jim za kaj resnejšega v stilu Eluveitie manjka primerna produkcijska roka.

Heathenspawn

Kot zadnji nastopajoči tega dne, so oder New Forces zavzeli Avstralci Heathenspawn. Bend z izredno kratko zgodovino, saj na datum nastopa na festivalu še niso praznovali dveh let obstoja. Kljub temu pa so za zaključek koncertov tega dne na najmanjšem odru odigral zavidljiv koncert. Domači so v melodičnem death metalu in glede na odziv publike smo prepričani, da bodo v prihodnosti še kako deležni pozornosti.

Tekst: Klemen Udovč

SISKA

Slovo od New Forces odra je pomenilo premik na plavanje med zgornjima odroma. Na “Boškotu” je bil čas za Italijane z imenom SISKA. Old school heavy metal koncept. Izredno poslušljivo, saj korenine vlečejo v legendah Iron Maiden, Judas Priest, Montley Crue,… Temu primeren je seveda tudi nastop, s temeljitim pretiravanjem, ki pa iskreno niti ni zmotil. Fantje se posvetijo svoji misiji, predstavitvi prvenca. Svoj nastop pa so dodelali odlično. Vizualno in glasbeno. Lahko samo pohvalimo in upamo na ponovno retro metal srečanje.

Lucifer

Rock kvintet se je leta 2014 rodil v Berlinu na pogorišču zasedbe The Oath. Osnovala ga je vokalistka Johanna Sadonis, ki je tudi njihova edina stalna članica. Po izdaji prvega albuma Lucifer I, leta 2015 in menjavah članov dve leti kasneje, se je povezala s švedskim multiinštumentalistom Nickejem Anderssonom (The Hellacopters, Entombed), s katerim sta pričela pisati lansko leto izdani album Lucifer II. Edini bend festivala za ljubitelje doom rocka, je glavni oder zasedel v popoldanskem soncu in nam poleg že znanih skladb zaigral še neposnet komad “Ghosts“. Presenetljivo neuigran bend za ime takšnega kova je postregel vsaj z živahnim nastopom.

Tekst: Neža Pečan

Leeched

Po dokaj blagi varianti Luciferja na glavnem odru so “Boškota” zasedli Britanci Leeched. Trio , ki deluje pod založbo Prosthetic records je pred oder privabil kup zanimanja. Sicer bi za njihovo zvrst hardcore pričakovali več dinamike, ampak svoje delo so opravili odlično. Perfektno so združili maloštevilčni bend, ki končnemu zvoku doda svojo posebno pristnost svoje zvrsti. Definitivno vredno ogleda.

Tekst: Klemen Udovč

Alien Weaponry

Zgodba, ki se je za Alien Weaponry začela pisati lani na drugem odru, je sedaj, eno leto kasneje, doživela še odlično nadaljevanje. V živo videti tako mlad band s tako energijo, je naravnost čudovito. Ob takih momentih se ustvarja zgodovina in ravno zaradi njih se ne bojim, da bi metal svet nehal rasti ter se razvijati. A.W. so bili na odru sami. Brez odvečnega pompa in kiča. To samo še bolj podžge dejstvo, da so gladko podkurili marsikateremu bendu tam zunaj. Hkrati smo lahko na njihovem koncertu doživeli cel “družinski paket” rajanja. Uživala je mladina, malo starejši mladci, pa starši in zaljubljenci, ki jim je bilo na obrazih z lahkoto prebrati navdušenje.

Tekst: Klemen Udovč

Rolo Tomassi

Na “Boškovem” odru je prišel čas za progresivo. Oder je zavzela britanska progressive metal zasedba Rolo Tomassi z globokim “growlom” iz grla pevke Eve Spence. Večini publike MetalDays odrov še zelo nepoznana skupina, ki pa je s prvim vokalnim udarom Eve udarila z vso močjo. Uprizorili so izredno dovršen in kontrasten nastop, ki je za ogrevanje na zvezde večera pred oder zvabil kar konkretno število poslušalcev . Upamo, da se njihov nastop na naših tleh kaj kmalu ponovi, mi ga vsekakor ne bomo zamudili.

Tekst: Klemen Udovč

While She Sleeps

Po dobri dozi trde progresive je bil na glavnem odru čas za metalcore. While She Sleeps so trenutno eden najbolj močnih predstavnikov metalcore žanra na svetu. Tokrat so nas sicer obiskali brez njihovega originalnega pevca, ki se zaradi osebnih razlogov ni mogel udeležiti zadnjih nekaj koncertov evropske turneje, vendar to ni pomenilo, da je bil koncert kaj dosti okrnjen. Lepo je videti, da ljudje pričnejo uživati pri prvem komadu in norija res ni bila majhna. Band je imel sicer preprost, a zelo efektiven nastop. Bili so povsod – v zraku, na tleh, na vseh koncih odra. Ravno tako kot njihovi feni. Zabava, ki se je sicer pričela v obliki divjanja mosh pitov in crowd surfow že na Alien Waponry, se je tu gladko nadaljevala.
While Se Sleeps imajo v svojem setu veliko močnih ter energičnih pesmi, hkrati pa znajo stvar umiriti in pritisniti na drugačna čustva pri ljudeh. Tako so jim pri nekaterih komadih pustili malo zadihati, hkrati pa jih suvereno pripeljali skozi svoj set.

Tekst: Simon Pelko

October Tide

Na “Boškotu” so zagrmeli globoki toni. Čas je bil za švedsko doom/death senzacijo October Tide. Bend, ki je sprva nastal kot stranski projekt članov zasedbe Katatonia, Jonasa Renkseja in Fred Norrman, je kmalu postal polno delujoči projekt. Na grbi imajo šest studijskih albumov. Zadnji, z naslovom ‘In Splendor Below‘ je izšel letos in je – logično, najbolj promoviran na njihovih koncertih. Pričakovano se je na koncertu October Tide nabrala konkretna številka poslušalcev, saj je bend zelo dobro poznan med ljubitelji doom žanra. Fantje so odlično uigrani in pri njihovem setu popuščanja ni, tako da kritike za odigrane skladbe ne najdemo. Kdor jih je zamudil na letošnji ediciji festivala MetalDays, lahko napako popravi 8. novembra v Orto Baru, kjer bodo nastopili skupaj s Swallow the Sun in Oceanwake.

Tekst: Klemen Udovč

Neurosis

Doza kvalitetnega doom / sludge metala se je nadaljevala tudi na glavnem odru, saj je nastopila legendarna ameriška zasedba Neurosis. Za marsikaterega udeleženca festivala eno največjih pričakovanj. Zasedbo so davnega leta 1985 ustanovili kitarist Scott Kelly, basist Dave Edwardson in bobnar Jason Roeder. Začeli so kot hardcore punk bend, kasneje pa zapluli v povsem druge vode. V svoji diskografiji imajo Neurosis 11 albumov. Zadnji, z naslovom ‘Fires Within Fires’ je bil izdan leta 2016 in upamo, da ni zadnji v njihovi bogati zgodovini. Neurosis veljajo za legende njihovega žanra in temu je pričalo tudi število poslušalcev pod odrom. Koncertna kilometrina benda je botrovala k brezhibni izpeljavi nastopa. S svojim značilnim tonom so na nek način hipnotizirali publiko in samo potrdili svoj status legend.

Tekst: Klemen Udovč

Dornenreich

Melodični black metal veterani, na sceni že od sredine devetdesetih, prihajajo z gorate Tirolske v Avstriji. Izdali so 8 albumov, kar se spodobi za tako dolgo kariero. V meglice drugega odra so stopili točno ob 21.50 in nam postregli z eno uro lepo uravnoteženega black metala v spremstvu violine. Žal pa jo je s preglasnim vokalom zagodel zvok, nemški verzi so tako izpadli še bolj robato in rahlo kvarili celoten vtis.

Tekst: Neža Pečan

Arch Enemy

Arch Enemy najbrž ni potrebno predstavljati. Tolmin in Slovenijo so v takšni in drugačni postavi obiskali že velikokrat. Izredno izpiljen nastop je prinesel veliko količino zabave, sploh ob večnih klasikah. Ekipa je močna in točno vedno kje in kaj narediti, da bodo njihovi ljubitelji potešeni. A hkrati točno načrtovan nastop včasih ne pomeni nič novega. Popolnoma enak show, kot smo ga lahko videli nekaj časa nazaj v Cvetličarni, je postal tokrat na trenutke žal dolgočasen, tudi za marsikaterega hard core ljubitelja. Pevka Alissa je bila vidno dobre volje, kar se je tudi poznalo pri njenih standardnih skokih in energiji na odru. Dvojec Loomis ter Amott pa sta, bok ob boku, preigravala dovršene ritme na svojih kitarah. Kot rečeno Arch Enemy so ustvarili show. Vendar bi lahko počasi dodali še kakšno novo stvar in tako vsaj deloma osvežili celotno zadevo.

Tekst: Simon Pelko

Necrophobic

Headlinerji prvega večera na drugem odru, poimenovanem po Bošku Bursaću, legendarnem tonskem tehniku iz Orto bara, so se prikazali približno 30 minut po polnoči in nas popeljali v vrtinec nepopustljivega švedskega black-death metala. Bend, nastal leta 1989 v Stockholmu, ima v svojem opusu 8 albumov ter kopico demo in EP izdelkov. Za svoje ime so bojda našli navdih v enem izmed Slayer komadov. V oldschool opravi iz usnja in špic so suvereno korakali po odru in ustvarili primerno vzdušje za divjanja željno publiko. Odlično izpeljan koncert v vseh aspektih, vreden ogleda.

Tekst: Neža Pečan

 

Pravice za uporabo tekstovnega in foto gradiva / legal rights:

Vsaka uporaba fotografij in teksta brez vednosti avtorjev je strogo prepovedana. V primeru kraje fotografij s spletnega magazina BIS bo storilcu izdan račun. Dovoljeno pa je deljenje celotnih člankov oz. povezave s spletne strani BIS kjerkoli.

Any use of photographs and text without consent of the authors is strictly prohibited. In case of theft of either from the web magazine BIS the offender will be charged with a fine. It is however allowed to share complete articles or links from the BIS website.