Stray Train • Blues From Hell (2017)

Foto: Nika Brunet

Zgodba o slovenski skupini Stray Train, ali bolje rečeno – zgodba o pogumnih pet, se je začela šele dobri dve leti nazaj, ko se je pet glasbenikov zbralo ob skupni ideji. Na svojem profilu pravijo, da se je vse skupaj začelo z idejo o preigravanju znanih blues rock skladb po klubih, s čimer bi preverjali svoje znanje.

Kaj kmalu se je ideja razširila in izdali so prvenec z naslovom ´Just ‘cause you got the monkey off your back doesn’t mean the circus has left town´ s katerim so v slovenski glasbeni prostor vnesli precej blues rock svežine, saj v poplavi vseh mogočih zvrsti prav blues rock ni pogosto zastopan. Konec lanskega leta so se na odrih pridružili tudi znanima skupinama Blues Pills in Kadavar.

Zgodba pa se k sreči tu ni ustavila. Fantje so se v ekspresno hitrem času ponovno odpravili v studio Wisseloord Studio na Nizozemskem in posneli nov material. Nastalo je 12 skladb, katere so zapakirali v album z naslovom ´Blues From Hell´

Že ob prvem poslušanju dajo Stray Tray suvereno vedeti, da vedo kaj delajo. Striktni kitarski riffi ob kratkih, ampak kvalitetno doslednih solažah izpod rok Jureta Golobiča in Bobana Milunovića odlično vodijo skozi ritem albuma ob izredno uigranih ritmih bobnov za katerimi sedi Viktor Ivanović in bas kitare Nika Juga. Brez nepotrebnega pretiravanja, ampak kljub temu v kompletu z perfektno uglašenostjo. Vse skupaj je zabeljeno še s prodornim glasom Luke Lamuta. Iskreno povedano je kar težko verjeti, da taka blues kvaliteta prihaja z našega glasbenega trga. Fantje so kar sami poskrbeli tako za besedila, kot glasbo. Kot gostje se jim na albumu pridružijo še Sven Figee (Hammond, Wurlitzer & Clavinova), Vladimir Pavelić (back vokal), Brian Williams (back vokal), Lenny Jay (back vokal) in Tina Kresnik (back vokal), katera je vsem znana kot odlična dolgoletna back vokalistka zasedbe Parni Valjak.

Album je po večini izredno dinamičen, kar napove že uvodna skladba ´Electrified´. Tempo držijo nato v naslednjih skladbah ´Heading For The Sun´, ´Days Gone´, ´Emona´ in ´Mad Machine´. Malenkost se umirijo šele pri naslovni skladbi ´Blues From Hell´. Sledi spet dinamična ´House Of Cards´, v skladbi ´Love Is Just a Breath Away´ pa rock izbrišejo iz omembe, saj je skladba striktno naravnana v blues ritmih. Bluesu nato začimbo rock ritmov dodajo še v naslednjih skladbah ´My Baby´s Ride´, ´Give It Away´ in ´No Easy´. Album umirjeno zaključijo z akustično skladbo ´Miracle´. Album so Stray Train slovenskih ušesom premierno predstavili 25. novembra v Kinu Šiška.

Kaj zapisati kot sklepno misel ob albumu. Redki so primeri, kjer si lahko suvereno rečeš:”Tole je pa narejeno z jajci!”. Vsekakor eden večjih presežkov slovenske produkcije letos. Po dolgem času album, ki se nam bo konstantno vrtel, saj se ga ne naveličaš. Kar težko je verjeti, da zasedba obstaja šele dobri dve leti, za seboj pa imajo že kar dva odlična albuma. Zveni kot zgodba o uspehu… Ne dvomimo. Pogumnih pet… Držite tempo, ohranite kvaliteto in nas še naprej hranite s perfektnim blues rockom.

Priporočamo!

OCENA: 9/10

O albumu:

Produkcija: The Courageous Five

Založba: Dallas Records

Datum izdaje: november 2017

Skladbe:
 1. Electrified
 2. Heading For The Sun
 3. Days Gone
 4. Emona
 5. Mad Machine
 6. Blues From Hell
 7. House Of Cards
 8. Love Is Just a Breath Away
 9. My Baby´s Ride
 10. Give It Away
 11. No Easy
 12. Miracle

Glasbeniki:

 • Luka Lamut (vokal)
 • Niko Jug (bas)
 • Viktor Ivanović (bobni)
 • Jure Golobič (kitara)
 • Boban Milunović (kitara)
Gostujoči glasbeniki:
 • Sven Figee (Hammond, Wurlitzer & Clavinova)
 • Vladimir Pavelić (back vokal)
 • Brian Williams (back vokal)
 • Lenny Jay (back vokal)
 • Tina Kresnik (back vokal)
Album lahko kupite:

Spletna trgovina skupine