Ex YU punk rock super skupina?

Je to rentabilen pojem ob vseh podatkih oz. enormno bogati diskografiji, ki jo je scena tega edinstvenega prostora pustila v svoji zgodovini?

Še težje si ta pojem predstavljamo ob edinstvenih Partibrejkers. Po tem, ko je lansko leto karizmatični pevec stebra beograjske punk rock scene Zoran Kostić – Cane z albumom najavil svoj solo projekt z imenom Škrtice, se je samostojnega projekta lotil tudi kitarist famoznih Partibrejkersev – Nebojša Antonijević – Anton.

Če se je Cane svojega projekta lotil v tipičnem slogu Partibrejkersev, pa tega za Antona in njegov solo projekt Hevi Hipi Bejbi ne moremo reči. K projektu je zvabil še Partibrejkerja kitarista Roberta Telčerja in bobnarja Darka Kurjaka, za bas pa je na projektu zadolžen Dušan Ševarlić – Ševa iz grupe Eva Braun.

O albumu

Še krepko pred prvim poslušanjem albuma “Rečeno, učinjeno ili ne, od toga sve zavisi!” izvemo ključen podatek. Anton – vokal! Kako? Kje? Zakaj? Je to sploh možno? Pa še kako je. A če želimo vzporeden komentar albuma, se moramo držati v povsem novih okvirjih. Presežkov, jasno, ne pričakujte. To bi bilo nesmiselno. Zveni pa odlično v okviru ciljev, ki si jih je zadal album. Če bi v štartu pričakovali tipično kopijo Partibrejkersev, kot jih je bolj kot ne uprizoril Cane s »Škrticami«, bi tukaj udarili precej mimo. Gre za izredno zanimivo in nepredstavljivo mešanico rocka, bluesa in na blage trenutke tudi punka. Antonova kitara k sreči ostane ista – na značilni distorziji, za katero bi moral patentirati nastavitve svojih efektov. Vse ostalo se ujema. Ni presežkov, ampak v nekem zanimivem pričakovanju jih niti ne pričakujemo. Ob napovedi albuma bi iskreno pričakovali še bolj surov zvok. Ampak Anton s svojim stranskim projektom pozitivno preseneti. Mogoče bolje rečeno … Ko beseda zabluzi, dobi nov pomen.

Gre za album, ki ga defenitivno ne gre soditi na prvo žogo – ali še slabše – na prvo skladbo. Gre za album, ki ga je treba prežvečit, a nam je okus, ki ostaja, zelo zelo povšeči. Skrbno planirana besedila, kot je za balkansko punk rock sceno značilno, se dopolnjujejo s poznanim ritmom in začinijo z nenavadno primernim vokalom Antona.

10 skladb na albumu prinaša raznolikost. Si želimo nadaljevanje tega projekta? Da in ne. Odvisno od tega, kako bi to vplivalo na bazo Partibrejkersev. Želimo si namreč obojih, oziroma lahko suvereno vkjlučimo tudi Caneta in njegov projekt. Torej vseh treh. Naj ostane tako kot je. Brez kompliciranja, ampak tako prekleto kvalitetno.

Priporočamo!

OCENA: 8/10

O ALBUMU:

Založba: Odlični Hrčak

Datum izdaje: december 2017

SKLADBE:
 1. Više nego što ti pripada
 2. Suvišni
 3. Verovati je lako
 4. Malo šta
 5. Brate
 6. Tako dragoceno
 7. Junk
 8. Biće ono što jeste
 9. Lice
 10. Parče
Glasbeniki:
 • Nebojša Antonijević – Anton (vokal+kitara)
 • Dušan Ševarlić – Ševa (bas)
 • Darko Kurjak (bobni)
 • Robert Telčer (kitara)